Als ik s'avonds laat thuis kom in deze tijd, dan moet ik het display van mijn mobieltje gebruiken om niet op padden te trappen. Honderden zijn nu s'nachts op zoek naar een vriendje of vriendinnetje. In de vijver op het park kroelen de stelletjes knorrend tussen het kroos. De volgende morgen is er niets meer van te zien, behalve de ongelukkigen waarop is gestaan, of waar een dikke autoband overheen is gegaan. Vele anderen dienen als voer voor hogere soorten. Daarom zijn het er zo veel. Het is een ingecalculeerd risico. De macht van het overtal.
vrijdag 23 maart 2012
Katjes brengen kleur
Eindelijk loopt de natuur weer uit. Realiseer jij je ook wel eens dat we net even meer dan de helft van het jaar naar kale bomen en struiken zitten te kijken?! Het voelt niet voor niets als nieuw leven. Tijd voor een kleurtje op je toet, vitaminen uit zonlicht, soepeler botten en spieren en van die ondefinieerbare, maar oh zo prettige lentekriebels. Vreemd dan weer dat het nieuwe leven in de Wilg gesymboliseerd wordt door de gele mannelijke katjes. Anders zouden het Wilgenpoesjes hebben geheten....
Lekker samen zonnen
Al in het vroege voorjaar neemt de activiteit van de Harige Rode Bosmier toe, en op zonnige dagen in maart kun je bosmierwerksters zien ‘zonnen’. In dichte groepen laten ze zich op de buitenkant van de nestkoepel door de zon opwarmen, waarna ze de warmte meenemen in het nest. Hierdoor kan de temperatuur in het nest al vroeg in het jaar behoorlijk oplopen, waardoor de ontwikkeling van nieuw mierenkroost sneller kan verlopen. Wat een zonnetje al niet in je los kan maken.
Over bloemetjes en bijtjes
Heb jij je net als ik ook wel eens afgevraagd hoe vroegbloeiers bestoven worden in het koude voorjaar als er nog geen insecten zijn? Nou die zij er al wel. Deze vroege Honingbij doet waar hij voor aangenomen is; stuifmeel verspreiden en het voortbestaan van in dit geval de Krokus, veilig stellen. Het is wel sprokkelen voor de Bij en een beetje weinig variatie nog op het menu, want veel bloeit er nog niet. Wakker gemaakt door de eerste zonnestralen op zijn korf, wordt het werkbijen werkhormoon aangezet. Aan de arbeid, genoeg geslapen.
zaterdag 10 maart 2012
Veters van de boswachter
Vandaag een workshop gegeven aan IVN-ers. Daar zitten echte specialisten tussen en de Mycoloog van dienst wist ons te vertellen wat dit verschijnsel is. Een mycelium, de schimmel van de uiteindelijke paddenstoel, in dit geval de Echte Honingzwam, is normaal onzichtbaar onder de bast verstopt. Bij een hele oude dode boom valt de bast weg en komt het mycelium aan de oppervlakte te liggen en 'verhout'. Een creatieve geest heeft het ooit de veters van de boswachter genoemd. Een heel spooky verschijnsel zo'n mummyschimmel. Het was eens een echte bomenkiller en is nu zelf aan zijn eind.
woensdag 7 maart 2012
Focus op een Krokus
Het leuke van Krokussen is dat ze zich niet laten dwingen tot de tuinmansorde. In grasmatten staan ze natuurlijk aangepoot en dus meteen schaakmat. Maar je ziet ze ook in bossen en op plekken waar ooit tuinafval is gestort. En op die plekken dragen ze alle kleuren door elkaar. Veelvuldig en veelkleurig in alle vrijheid.
Eigenlijk is de enige geordende plek die van de Krokussenkwekerij. En zelfs dan zit er een verstekeling tussen. Ik heb iets met buitenbeentjes. Lekker dwars, lekker eigenwijs. Het is de massa die zorgt voor de eenvormigheid en die de buitenbeentjes weer terug in het gelid marcheert. Maar deze witte dwarsligger komt volgend jaar gewoon weer lekker eigenwijs ergens op een belt tot bloei.
Eigenlijk is de enige geordende plek die van de Krokussenkwekerij. En zelfs dan zit er een verstekeling tussen. Ik heb iets met buitenbeentjes. Lekker dwars, lekker eigenwijs. Het is de massa die zorgt voor de eenvormigheid en die de buitenbeentjes weer terug in het gelid marcheert. Maar deze witte dwarsligger komt volgend jaar gewoon weer lekker eigenwijs ergens op een belt tot bloei.
maandag 5 maart 2012
Koning winter ijlt nog na
Terwijl overal de Krokusjes en Sneeuwklokjes (alleen omdat ze wit zijn heten ze zo) al hun kopjes boven het maaiveld uitsteken en in de meeste kanalen en meren het ijs al weer helemaal verdwenen is, speelt zich aan hogerwal langs het IJsselmeer een bijna Arctisch schouwspel af. Opgestuwd door de wind schuiven de laatste ijsschotsen tegen de dijk op. Bij het juiste perspectief (zonder toeristen) lijkt het net of je in een Poollandschap vertoeft.
Abonneren op:
Posts (Atom)