zondag 27 november 2011

Expeditie Plompetoren

Een tip over Velduilen maakt het volgende in je los; wat kost dat, is het zeker en hoever is het rijden. Na een nachtje woelen denk je: ik gok het erop. 6 uur op, 2 uur rijden, 50 euro95, en.....0 Uilen. De ochtend was storm- en regenachtig, de middag met een prachtig zonnetje en veel vogels. Dus je maakt altijd wel wat. Het was een heerlijk dagje uit in het verre Zeeland. De terugreis was overigens ruim drie uur, maar met een voldaan gevoel. Heel veel vogels verkiezen de kust vlak voor hun vertrek. Zoals deze foeragerende Wulp. Dus helemaal voor niets was het zeker niet.


zondag 20 november 2011

Zomaar wat fotowandelen

In de overgang van seizoenen heb je soms van die luwtes waarin je niet echte foto onderwerpen tegenkomt. De paddenstoelen zijn zo goed als over, de vogeltrek is bijna voorbij en de vorst valt nog niet echt in. Maar als je je camera in de hand neemt tijdens twee lekkere wandelingen, dan kom je toch altijd weer thuis met mooie plaatjes. Zoals deze rillerige nachtvlinder op laatste paddenstoel.

Late vlinderliefde

Parelmoervlinders zijn er in vele ondersoorten. Gelukkig werd ik getipt door een kenner, die ook de locatie van deze zeldzame vlinder wist aan te geven. Samen togen we op een regenachtige morgen naar de Veluwe. In eerste instantie moeilijk waar te nemen, maar tientallen vlinders hingen nog aan de Dopheide. Klaar met de volgende generatie. Deze twee hadden het nog even leuk samen.

Ode aan Cocco

Appelvinken (Coccothraustes coccothraustes, pittenverbrijzelaar) zie je maar hoogst zelden. Hoog in de bomen verscholen levend, is deze schuwe grote Vink nauwelijks waar te nemen. Een fraaie zanger is het niet met zijn tikkende roep en appels eet hij ook al niet.
Zijn naam is afgeleid uit het Fries, Appelfretter, hetgeen aanduidt dat hij zaden uit Haagappels (vruchten uit de Meidoorn) lekker vindt. Zijn enorme snavel is één van de krachtigste uit het vogelrijk. Hij is in staat om kersenpitten te kraken. Ik had de mazzel een familie in de tuin te hebben gehad de laatste drie maanden. Regelmatig voeren van Zonnebloem pitten en een lekker badje hield ze op de plek. Vandaar een special aan hem gewijd.



Hele puike pruik

Vandaag met Dennis op bezoek geweest bij deze Pruikzwam. Een hele aardige tip van Roel (thanx man!), bezorgde ons een fantastische morgen. Het licht was geweldig en de zwam op haar hoogtepunt. Passerende wandelaars noemden het een Bloemkoolzwam. Maar als je de details ziet, dan lijkt het zeker op een oude rechterspruik. De zwam komt elk jaar terug in dezelfde holte van deze beuk. Je moet er op het juiste moment bij zijn, want hij zal met het mooie weer wel snel verkleuren.

Bijzonder, zeldzaam, zeer zeldzaam

Je hebt mazzel, heel erg veel mazzel en strontmazzel. Ik werd vandaag getipt dat er een bijzondere paddenstoel in het Hoevelakense bos zou staan. Toen de zwam mij werd getoond, sloeg mijn paddohart even over. Deze zeer zeldzame Kammetjesstekelzwam staat op de rode lijst van uitstervende zwammen. Hij groeit in zeer oude dode Beuken en houdt het midden tussen een Koraalzwam en een Pruikzwam. Wederom eetbaar.

Ridder zonaanbidder

Paddenstoelen en zonlicht, het is geen goed huwelijk. Paddenstoelen groeien graag in de vochtige duistere krochten van het bos. Maar daar valt zo af en toe ook wel eens een zonnestraaltje binnen en soms precies op bijvoorbeeld deze Witte Bundelridderzwam. Ik ben benieuwd wie deze associatie ooit heeft gehad toen hij de naam bedacht. Wit oké, bundel ja dat zie ik, maar een ridder. Of het moet zijn witte paard zijn geweest.

Het bos verdient zijn sporen

Aan het einde van elke cyclus is er nieuwe leven. Paddenstoelen laten hun sporen los op het juiste moment. Als hij 'rijp' is en het weer is droog met een windje erbij, dan verspreiden de paddenstoelen 'zaadjes' zich op de wind en maken nieuwe oogst in volgende herfst mogelijk. Ik kan niet wachten!

Wintergasten maken kwartier

Nu de vogeltrek op zijn eind loopt, maken de wintergasten zich op voor magere tijden. Op het moment is het een drukte van belang in mijn tuin. De doortrekkers vetten op en de stamgasten leggen voorraden aan. Vet onder de veren en voer in het bos. Sommige vogels zoals de Boomklever verstoppen zaden tussen het boomschors voor barre tijden. Vooral de zonnebloempitten vinden gretig aftrek vanwege hun hoge oliegehalte.
En zie je in het voorjaar weer een Eikenboompje tussen de Beuken, dan weet je dat er een vergeetachtige Gaai is langs geweest. Voor de liefhebbers van de fotohut, het is er nu de tijd voor!

Zweedse Kranen tanken bij op Duitse akkers

Rond Diepholz in Duitsland, drie uurtjes rijden vanaf de Veluwe, verzamelen zich elk jaar zo'n 40.000 Kraanvogels. Afkomstig uit Zweden stropen ze de enorme maisvelden af naar restvoedsel. Na enkele weken de boel opgeruimd te hebben vliegen ze door naar Lac du Der in Frankrijk, of nog zuidelijker om te overwinteren.
Een spectaculaire groep. Hun geluid is prachtig, soms afgewisseld met eend-achtige piepgeluiden van de juvenielen. Als de vogels zich s'avond naar de veengebieden begeven om te overnachten, vliegen duizenden Kranen over je hoofd. Dat moet je een keer meemaken!